2009. július 16., csütörtök

Tanfolyamok várandósoknak

A várandósoknak szóló hordozókendő tanfolyam két alkalomból áll, amelyen az egész család részt vehet.
A tanfolyam díja 5000.-

* Az első alkalom a gyermek születése előtt, a 30. várandóssági héttől ajánlott (természetesen korábban is elvégezhető)
- A hordozásról elméletben: Az első alkalommal a leendő szülők prezentáció keretében ismerkedhetnek meg a gyermek születése utáni időszakkal. Megismerhetik a hordozás biológiai, ortopédiai, pszichológiai és neurológiai szempontjait és a hordozás előnyeit, lehetséges eszközeit.
- A hordozókendő használata a várandósság alatt: pocakkötések tanulása a gerinc és a has terhelésének csökkentésére.
- Újszülött hordozási módok gyakorlása próbababával.

* A második alkalom a gyermek születése után (a baba öthetes koráig ajánlott elvégezni)
- Az újszülött hordozása a kendőben
- Szoptatás hordozókendőben
- A felmerülő kérdések megbeszélése

Az édesanyák mellett a leendő édesapákat is sok szeretettel várom a tanfolyamokra! Nagyon hasznos, ha az apukák is hallják az információkat és megtanulják a kötési módokat - később tudják támogatni az anyukákat, és a gyermekágyas időszakban ki tudják venni a részüket a babahordozásból (meg persze később is).
A tanfolyamon biztosítok gyakorló kendőket. Ha kipróbálás után megtetszett a kendő, lehetőség van a helyszínen megfelelő színben és méretben az ökológiai termesztésből származó biopamutból készült hordozókendők megrendelésére is.

A várandósoknak szóló tanfolyamot az évek tapasztalatai alapján a közelmúltban fejlesztette ki a LANA svájci anyaszervezete. A prezentáció sok-sok hasznos információt tartalmaz a kisbabák veleszületett természetéről, testközelség utáni vágyáról. Sok olyan tudományos információ hangzik el az előadáson, mely magabiztosabbá teheti a hordozó szülőket is. Én annak idején, mikor a kisfiamat hordoztam, nem rendelkeztem ezekkel az információkkal, és bizony az ösztöneimen kívül másra nemigen tudtam hivatkozni a kétkedőknek - akik voltak azért szép számban a saját családomon belül is. "Jaj, te szegény, állandóan cipeled azt a kicsit! Jaj, szegény gyerek folyton be van szorítva abba a kendőbe! El lesz kényeztetve, ha sokat lóg rajtad! Nem kell mindig felvenni!" - és lehetne még sorolni, miket szoktak mondani a kedves jóakarók, és akik "sokkal jobban értenek" a gyerekedhez, mint te. Nem biztos, hogy ezeket a kétkedőket meggyőzik a tudományos információk és tények, de a hordozó szülőknek mindenképp biztos hátteret jelentenek, és nem hagyják elbizonytalanítani magukat - ami az első néhány nehéz hónapban amúgy könnyen előfordulhatna.
A várandós tanfolyam nagy-nagy előnye még, hogy a szülők előre megtanulják az újszülött hordozási módokat, és így a születés után rögtön tudják használni a kendőt.

Köszönet az írásért Mészáros Anikónak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése