2009. július 10., péntek

Nemzetközi Babahordozó Hét 2009

A budapesti rendezvényekhez csatlakozva Egerben is (már másodszor!):

2008. novemberében, a világ számos országához csatlakozva először Magyarországon is megrendezte a mamami (www.mamami.hu) internetes közössége a Nemzetközi Babahordozó Hetet. Nem csak Budapesten, hanem Egerben is voltak lelkes „mamamik”, akik a babahordozást népszerűsítették. Az idén is összefogtunk, és elkezdtük a második egri babahordozóhét programjainak szervezését. 2009-ben a világ országaiban egységesen szeptember 21.-től 28-ig hívják fel a hordozás előnyeire a gyermeket nevelő szülők, nagyszülők figyelmét. Egerben 2009. Szeptember 22-től 26-ig tartanak a programok.

A hordozás a kisbaba és kisgyerek szállításának praktikus módja, sokaknak életformájává is vált. Megkönnyíti a babára való ráhangolódást, erősíti a kötődést, felébreszti az ösztönöket. Ez az örömteli közelség kielégíti a gyermek elemi igényét, hogy változatos ingerek érjék a szülő testének védelmében. Az anyának szabad a két keze, végezheti napi teendőit, és közben a babának sem kell lemondania a testközelségről. A jól megválasztott, helyesen használt hordozóeszköz harmóniában van a kisbaba anatómiai adottságaival. A szülővel való együttmozgás segíti a csecsemő egyensúlyérzékének és mozgásának fejlődését.

A Babahordozó Hét magyar szervezői sokat köszönhetnek a hordozásnak, ezért élményszerűen szeretnék megmutatni, hogy:

a hordozás mennyire megkönnyíti az életet,

mennyi örömöt lel a testközelségben baba és szülő egyaránt,

milyen szabadság rejlik a babázás hónapjaiban,

nem csak az anyák hordoznak,

a hordozókendőn kívül is vannak szemgyönyörködtető, könnyen megköthető, egyszerű, akár otthon is elkészíthető hordozóeszközök,

✴a testvérekre is több figyelem jut, ha a legkisebbet hordozzák.

Ma már Magyarországon is a babakelengye része a hordozókendő, de sokan nem tudják, hogyan kössék meg. Ezért a tavalyihoz hasonlóan a programokhoz kapcsolódik hordozóbemutató és hordozós tanácsadás is. Itt szakképzett, gyakorlott oktatók, és tapasztalt hordozós anyukák nyújtanak segítséget a bizonytalankodóknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése