2009. szeptember 15., kedd

A mosható pelenkáról

Napjainkban a mosható pelenka megemlítésekor az emberek nagyobb részének gyermekkorunk tetra pelenkái villannak be. Ezekhez pedig a tűzhely mellett pelenkát főző, majd vasaló anyukák képei kapcsolódnak. Sok nagyszülő, szülő úgy gondolja, hogy korunk nagy vívmánya az eldobható pelenka és mit nem adtak volna anno ezért.

Az eldobható pelenka megjelenése megkönnyítette az anyukák dolgát, hiszen megszabadultak egy fárasztó házimunkától. Ezzel egyidőben viszont jelentősen megnövekedett a családok által termelt hulladék mennyisége. Nagy gond, hogy nem nézünk, nem akarunk távolabb nézni. Azzal, hogy több hulladékot termelünk, nem csak azzal jár, hogy gyakrabban kell le(ki)vinni a szemetet! Az egyre több szemét egyre több szeméttelepet jelent. A hulladéklerakás drága, ezért sok illegális szemét lerakóhely „nyílt meg”. A következő gond pedig itt kezdődik. Az illegális szeméttelepek nem megfelelően kialakítottak, nincsenek szigetelőréteggel ellátva, így a keletkező csurgalékvizek akadály nélkül szivároghatnak be a talajvízbe illetve a mélyebben fekvő felszín alatti vizekbe. Hazánk ivóvizét viszont ezekből a felszín alatti vizekből termelik ki.

Na de térjünk vissza a pelenkákhoz és számoljunk egy kicsit. Kutatások szerint a kisgyermekek átlag 27 hónapos korukban válnak szobatisztává. Ezen időszak alatt 4-6 ezer eldobható pelenkát használnak el. Ez körülbelül 1 tonna hulladéknak felel meg.
Tény, hogy a mosható pelenkák mosása során vizet, mosószert és energiát és használunk. Megfigyelhető azonban az is, hogy azok a családok akik a mosható pelenkát választják, a mosáshoz többnyire környezetbarát mosószereket használnak (mosószóda, mosódió) A mérleg nyelve így is a mosható pelenkák felé billen. (Erről már tanulmány is készült.)

A ma kapható mosható pelenkákat már nem kell kifőzni, nem kell, sőt nem is szabad vasalni. A praktikus lebomló anyagból készülő papírbetéteknek köszönhetően a széklet egyszerűen a WC-be dobható. A pelenkákat öblítés után ecetes vízben, vagy akár szárazon is tárolhatjuk egy fedeles vödörben. A mosás az automata mosógépek korában pedig igazán nem munka.

A mosható pelenkák két részből állnak; egy nagy nedvszívású pelenkabelsőből és egy nedvességzáró külsőből. (Vannak pelenkák ahol a két részt egybedolgozták és így az egyben adható a babára.) A pelenkabelsők az eldobható pelenkákkal ellentétben természetes anyagokból készülnek, így a baba érzékeny bőrével nem műanyag érintkezik, így biztosított a bőr szellőzése. Ilyen természetes anyagok például a pamut, a bambusz és a kender.
A modern nedvességzáró külsők pedig a nedvességet nem engedik ki, viszont szellőzőek. A legjobb szellőzést viszont a gyapjú külsők teszik lehetővé. Amennyiben ezeket választjuk, akkor szintén természetes anyagot használunk.

A mosható pelenka használata esetén nem szabad (túl sok) popsikrémet használni, mert az rontja a nedvszívó képességet. Erre azonban nincs is szükség, mivel a pelenkakiütés nagyon ritkán fordul elő.


További érvek a mosható pelenka használata mellett:

• nem büdös, mint az eldobható pelenka, hisz nem dolgoznak benne a kémiai anyagok
• jelentősen olcsóbb (egyszeri nagyobb beruházás után), főleg ha több gyermeknél is használjuk
• jót tesz a babák tartásának, a csípőjének, mert jobban széttartja a lábukat
• hamarabb lesz szobatiszta a gyermek
• a pelenkák sokféle fazonban, mintában kaphatóak, így mindenki megtalálja a babája alkatának és az ízlésüknek megfelelőt
• környezettudatosságra is nevelhetünk általa, hiszen a gyermek látja, hogy a pelenkát nem dobjuk ki, hanem szépen kimossuk, megszárítjuk, és aztán újra használjuk

A jelenleg kapható pelenkatípusok a szeptember 21-ei előadáson kerülnek bemutatásra.

Köszönet az írásért, Farkas Mártának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése